City Walk Bridge Barangaroo, Sydney – WilkinsonEyre

Christmas 2016 meant Gabi and I were heading to the southern hemisphere to visit family and enjoy some warm weather.  Whilst in Sydney I was commissioned by WilkinsonEyre to get some images of their new pedestrian bridge at Barangeroo.  The new bridge connects Wynyard Station and the new Barangaroo development.  The brief was pretty loose owing to the fact that I had a small window of time and a unpredictable weather forecast.  My first visit on Christmas day was looking promising with fine weather but within the 20 minute journey to site the clouds rolled in and a few rain showers passed over and left me wondering if I was wasting my time. I ended up spending a few hours there in between showers and fading light and got a few keepers.  My second visit after my New Zealand leg of the trip was also plagued with cloudy and dull weather.  A few hours walking around got me a few keepers before the weather really closed in and I had to pack up and call it a day.  The next day when we left Sydney for London the sun came out and it was a beautiful day, very frustrating as I knew the bridge would have looked pretty good bathed in sunlight.

img_Arch_699

 

img_Arch_700

 

img_Arch_701

 

img_Arch_702

 

img_Arch_703

 

img_Arch_704

Wellington House Extension

In between hanging out with family and fishing whilst recently on holiday in Wellington I was lucky enough to find the time to do a quick shoot of a family home that I love. The original house was designed and built by architect Bernard Knapp in 1958 for his own family. Nestled amongst native bush, the house sits on a steep site below the road and has a southwest aspect, enjoying great views across the valley and onward towards Makara Peak, whilst also benefiting from lots of sun via the large floor to ceiling windows in the living space on the upper entry level.

The current owners of the 3 bedroom house wanted to improve the indoor/outdoor flow of the property, as although the outdoor courtyard area at the entry side of the house was usable, the configuration of the single front door and the internal stairs restricted this. Removing the stair to put in sliding doors to access the courtyard would mean you could not access the bedrooms on the floor below and other solutions were not feasible. Friend and Architect Mike Evans of Designgroup Stapleton Elliott offered to come up with a solution to this problem.

Due to council planning regulations and other day to day life occurrences the planning and design process took 6 years to complete and it was an exciting day when construction finally started.  The excitement soon vanished when a 300mm diameter stormwater drain was discovered running straight through the footprint of the proposed new extension and threatened to halt the entire project.  Although all necessary checks were done regarding services this pipe was undocumented and the council had no record of it existing.  To continue with construction they were required to put in two manholes either side of the addition and change the piles from driven timber piles to driven steel rail piles of which some were driven to 4 meters and all this at considerable extra cost and with major time delays.

The idea behind the design of the extension was not to try and mimic the original house but not to have something that would hide the fact that it’s a new extension either. The architect proposed to repeat some original building elements such as the vertical cladding on the lower level and with carefully selected materials the cladding to the new extension complements the original house whilst also creating a more contemporary feel.  The extension creates a new entry sequence to the property and as well as a new staircase to access the bedrooms on the lower level. The bedrooms have been slightly reconfigured and the main bathroom was moved and renovated. A new master bedroom, ensuite and walk in wardrobe sit below the new stairs completing the footprint of the extension whilst also providing access to the back yard via 2 of the 3 bedrooms via a new deck area. By replacing the original front door and internal stairs on the upper level with 4 metre wide sliding doors the entire living space has not only increased in size phyiscally but it now boasts indoor/outdoor flow out onto a new timber deck meeting the original requirements of the clients brief.

Having visited this house before construction I can say that the extension has utterly transformed the house, and the way the family live, but it has maintained it’s uniqueness and it’s light and airy feel.

img_Arch_596

img_Arch_597

Indoor/outdoor flow created by the new sliding doors.

img_Arch_598

img_Arch_599

img_Arch_600

New front door and access to the lower level.

img_Arch_601

The new deck area is a real sun trap.

img_Arch_602

Additional access to the back yard is provided via new external stairs around the outside of the new extension.

img_Arch_603

Existing trees were built around allowing them to remain.

img_Arch_604

img_Arch_605

img_Arch_606

Shadows created from the funky light shades in the new master bedroom.

img_Arch_607

February 15, 2016 - 3:14 am

Gabi - Amazing pics and a gorgeous house! So jealous we don’t live there…Worth the wait! What happened to models and the populated shots?

Boathouse – Loch Tay Scotland

During a recent trip to Scotland Gabi and I had the pleasure of having a couple of days at the Boathouses on the Loch Tay.  We were absolutely blown away by the setting and our little boathouse called ‘Otter’.  Upon arrival we were greeted by our hosts and shown to our very own 4×4 wagon which gave us access to the boathouse which was a 5 min drive down a farm track to the Loch edge.  There are actually three Boathouses on the property, of which two are available throughout the year for short breaks. Each Boathouse is positioned to maximise privacy and the views of the Loch.

The open plan design was simple, maximising light and views throughout the boathouse – even from the bed! A log burner kept us warm on the chilly evenings and the decor was elegant and contemporary accentuating the minimal and light feel of the space. We enjoyed 3 lovely nights at Otter and can honestly say that we didn’t want to leave and hope that we will return one day. Here are a few snaps of the boathouse and you can book your mini-break here.

img_Arch_618

Early morning on the shores of Loch Tay

img_Arch_619

Otter at Loch Tay

img_Arch_620

Clear glazing maximise light and views

img_Arch_621

 

img_Arch_622

Open plan living

img_Arch_623

Ercol furniture compliments the simple architectural style

img_Arch_624

….underfloor heating….

img_Arch_625

Otter on the left and Dipper on the right – on the eastern shores of Loch Tay

img_Arch_626

Marshmallows on the campfire?

img_Arch_627Dusk at Loch Tay

2015 Tour of Friendship, Stage 5

Today was the final stage of the race and after a rough few days I was looking forward to the end.  It was another flat stage on a mixture of big, wide roads and narrow country roads.  I decided to start with the Open cat and work my way back down through the cats to try and capture the faces of the peloton rather than the context of the race in the surrounding countryside.

The Open started like a bat-out-of-hell and the pace was through the roof – who would have thought that these guys had 4 days of racing in their legs! However, there was still some real suffering going on.  Eventually the pace settled down so I stopped to wait for the next group who I stuck with for a while before stopping for a break at a little shop to wait for the next group.  Much to my surprise there was a group of guys drinking beer – it was only 9.40 in the morning and they were already 6 big bottles down.  I declined the offer of a cold glass but took the opportunity to take a couple of photos which they were happy to pose for.  Finally the last group rolled through and I was off again – I hadn’t shot this group before today so it was nice to capture some fresh faces and also get a few shots of the women in the peloton.

Thankfully today’s race finished pretty close to the hotel as it was pretty hot.  After a quick shower it was off to the final lunch and prize giving and then on to the bus back to Bangkok airport.  In a way I was relieved to be heading home as for me this was the toughest race I’ve covered – due to feeling off colour – however, I still had a great time and I am looking forward to next year.

img_Sports_0551

Various methods of race prep before the start.

img_Sports_0552

A fast start for the Open guys.

img_Sports_0553

Peloton Women.

img_Sports_0550

img_Sports_0555

img_Sports_0554

Beer o’clock! 0940hr.

img_Sports_0558

img_Sports_0556

Faces of the peleton

img_Sports_0559

The race wouldn’t be what it is without all the hard work from this special lady.  Until next year Kai…..

 

Private Residence – Bamber Miller Architects

It had been a while since I had photographed a project for Bamber Miller Architects and I was looking forward to seeing their latest creation.  I wasn’t disappointed as they had outdone themselves again with a great extension which has lots of indoor/outdoor flow and a nice renovation in the original ground floor flat.  Arriving on site I was greeted with the contractor still on site and the owners moving in various items of furniture. Duncan (Architect) reassured me he was happy to continue and it would be fine so we cracked on with the shoot.  Unfortunately the back yard didn’t have any lawn down so some creative Photoshop was required afterwards.  Overall it was a successful day shooting and Bamber Miller Architects’ clean Scandinavian style shone through again.

img_Arch_680

 

img_Arch_682

 

img_Arch_683

 

img_Arch_684

 

img_Arch_681

 

img_Arch_685

 

img_Arch_686

 

img_Arch_688

 

img_Arch_687

2015 Tour of Friendship, Stage 4

Today was going to be a test for both myself and the riders.  After going straight to bed with heat stoke on arrival at the new hotel I wasn’t sure how I was going to survive the heat on the back of the motorbike for the longest stage of the race.  A big thanks to my roomy Pete Bennett for the imodium tablets and keeping an eye on me.  I made it to the start and after a few miles on the back of the bike I was given a cold bottle of water which miraculously fixed me and I was back into it.

The stage was pretty flat for the first 90km before the riders had to tackle a 7km long climb and then the remaining kilometers were rolling with some nasty little kickers to really test the legs.  I started the day with the Open cat and once the leaders of the 40s cat went over the king of the mountain I continued with them.  Just after I headed off to catch the leaders of the 40s the road surface turned to hard packed dusty gravel.  The dusty conditions reminded me of scenes I’d seen on TV of professional races like Strada Bianca or Paris Roubaix.  I quickly caught two riders from the Specialized Mavericks trying desperately to get across to the lead group of 3 riders and with some solid chasing it wasn’t long before it was a group of 5.  The undulating terrain took it’s toll and the group was down to 4 for the last remaining 20km.  I had to leave the guys to head to the finish just as they were having a few little digs at each other to see who had the legs for the final 300-400m climb to the finish.  I had positioned myself just before the top of the climb and was pleased to see Alan Grant of Specialized Mavericks had attacked the group and was powering his way up the climb to take the stage win.  Here are a few shots from the day and you can see the Stage 4 gallery by clicking here.

img_Sports_0537

Team Direct Asia controlled the front to the first big climb.

img_Sports_0538

The pain was showing early on the big climb.

img_Sports_0541

Lucky charm…..maybe??

img_Sports_0539

The yellow jersey driving the pace off the front.

img_Sports_0543

Peter Sagan eat your heart out!!

img_Sports_0540

Strada Bianca?

img_Sports_0544

Fast, smooth flowing roads out to the turn-around point.

img_Sports_0548

The water looked very inviting.

img_Sports_0545

Alan Grant attacks on the final steep climb to the finish line.

img_Sports_0546

This says it all…’Tour of Friendship’

img_Sports_0547

img_Sports_0549

The wonder boys!

Queensway – Ayre Chamberlain Gaunt

I was excited to head down to Southampton to shoot a near complete residential housing project for ACG Architects.  I had a quick drive down the M3 to meet Dominic (Gaunt) and get the shoot under way.  When I arrived there was quite a bit of construction equipment and paraphernalia lying around which meant we were delayed for an hour or so while we all pitched in and cleaned up the site.  It was a beautiful day so I really wanted to get started and make the most of the blue skies.  I even ended up getting Dominic and a stranger to model for me in a few shots which was a bit of a laugh.  As I followed the sun around the building the sky really came alive and produced some really funky cloud formations which I was pretty pleased with.  After a long afternoon of shooting (and a lot of waiting) the sun finally started to set and I resumed shooting to get some dusk shots which turned out really well.  Overall it was an interesting project to shoot and you can see some of the results below.

img_Arch_673

img_Arch_671

 

img_Arch_674

 

img_Arch_672

 

img_Arch_675

 

img_Arch_679

 

img_Arch_677

 

img_Arch_676

 

img_Arch_678

Dleedon – ICN Design International

When I was first commissioned by ICN Design International to shoot a couple of projects on my recent trip to Singapore I had no idea I would be shooting the Dleedon project.  It wasn’t until I was properly briefed that I realized I would be shooting a Zaha Hadid designed building complex.  The landscaping scheme was designed by ICN Design International and that was my focus for the shoot but the architecture is so domineering it was impossible not to include it.  However it wasn’t too hard to concentrate on the landscaping as the project had won the SILA Awards (Singapore Institute of Landscape Architects) Gold Award for 2015.  My first stop was level 36 for some aerial shots of the central core which was a real eye opener as the views from that height were amazing.  The remainder of my time was spent walking around this huge complex capturing the landscaping – it took 4 visits in the end to capture all the different angles and elements the brief required.  I found this shoot pretty challenging and maintaining a focus on the landscaping without ignoring the overall context was quite hard.  In addition, being a fairly new complex there were not many occupants so including people in the shots was a real waiting game.  Overall I was memorized by the architecture and really enjoyed shooting for this commission.

img_Arch_650

 

img_Arch_640

 

img_Arch_641

 

img_Arch_642

 

img_Arch_643

 

img_Arch_644

 

img_Arch_646

 

img_Arch_648

 

img_Arch_647

 

img_Arch_649